De Bakkerij als leerbedrijf

Bakkerij Geertsema is een gecertificeerd en erkend leerbedrijf van het bakkersvak en van de horeca- en detailhandel. Voor de doorstroming en het voortbestaan van vakbekwame bakkerslieden hebben wij op jaarbasis minimaal twee á drie leerlingen in een schooljaar bij ons in de bakkerij.

De eerste handelingen van het maken van ijs door de leerling ijsmaker

Het basismengsel voor het ijs

Kleurstoffen toevoegen aan de melk

Het vullen van de ijsmachine

Aanwijzingen van de IJsmeester

Erkend en gecertificeerd

De praktijkbegeleider is de heer Wiert Geertsema. Als erkend leerdedrijf worden wij regelmatig benaderd voor het geven van workshops in het onderwijs, voor het jureren in vakwedstrijden en het afnemen van examens van zowel provinciaal als landelijke examens.

 

ROBO

Wiert Geertsema is commissielid van het ROBO van het Noorderpoort college Euroborg te Groningen. Op ongeveer 20 ROC’s worden leerlingen opgeleid tot (banket)bakker, in een BOL- of BBL-traject. Een groot deel van de opleiding vindt plaats in het bedrijfsleven. Daarom is het van belang dat er afstemming is tussen onderwijsveld en bedrijfsleven. In onze branche vindt deze afstemming sinds een paar jaar plaats in de ROBO’s (Regio Overleg Bakkerij Onderwijs). Hierdoor is een belangrijke impuls gegeven aan een gestructureerde samenwerking tussen de betrokken partijen. In de ROBO zijn praktijkbegeleiders, docenten en adviseurs van Kenwerk vertegenwoordigd. Om de jongste kinderen enthousiast te maken voor ons mooie ambacht komen jaarlijks de kleuters van kleuterschool bij ons langs om samen een lekker broodje te bakken en als dan de broodjes in de oven staan dan een lekker ijsje eten in de tuin.

 

VMBO

Ook in het VMBO hebben we de afgelopen drie jaar aan een leuk project mogen meewerken “het koekje van eigen deeg”. Het betreft een eindejaarsopdracht van de derdejaars om in drie dagen een compleet nieuw koekje te verzinnen. Dit koekje is speciaal voor hun doelgroep bedoeld en moet een gat in de markt zijn voor Nederland en erbuiten. Er moet tevens een verpakking ontworpen worden, er moeten etiketten worden gemaakt. Aan het einde van de drie dagen wordt er in de schoolaula een presentatie gegeven door de leerlingen van hun nieuwe producten. Dit gebeurt in plus minus 12 á 13 stands die men individueel heeft omgetoverd tot kleine winkeletalages. Hier wordt dan een winnaar aangewezen, wiens koekje door Bakkerij Geertsema ook echt in productie zal worden genomen. Bakkerij Geertsema is zich bewust van haar verantwoordelijkheid om het bakkers ambacht in stand te houden, zodat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van al het goeds wat onze branche voortbrengt.

De IJsmeester legt uit

Leerling ijsmaker vult de ijsbakken

Wiert Geertsema samen met de leerling ijsmaker

IJsmakerij leerbedrijf uniek in Nederland

[feather_share]