✦ Sinds 1775      ✦ Gratis verzending vanaf €25,-      ✦ Vandaag besteld = morgen in huis

Het brood

Eerlijk en heerlijk, zo omschrijven we ons brood graag. Brood bakken zit in ons DNA. Met onze rijke familietraditie bakken wij brood zoals men bijna nergens meer vinden kan. Echt vers, volgens recepturen die zorgvuldig overgeleverd zijn van generatie op generatie. Eigenlijk is elk brood wat onze bakkerij verlaat een klein meesterwerkje, wat door de echte broodliefhebber gewaardeerd wordt om zijn karaktervolle smaak en versheid.

Broodsoorten algemeen

De term “algemeen” doet ons “normale” brood eigenlijk niet genoeg eer aan. We gebruiken hem om uit te drukken dat het hier gaat om brood zoals we dat allemaal kennen en dagelijks nuttigen. Van witbrood tot volkorenbrood, van casino tot knip, ons normale brood is in vergelijking met wat men elders verkoopt best bijzonder eigenlijk. Onze hele traditie en expertise zit er namelijk in meegebakken! Dat doet niemand ons na. Proef het zelf, maar wees voorbereid: éénmaal genoten betekent dat de “broodlat” hoog komt te liggen. Voor minder dan brood van Geertsema hanteert u het smeermes niet meer.

Roggebrood

Roggebrood stilt de stevige trek. Wanneer noeste arbeiders vroeger weer en wind trotserend eindelijk thuis aanschoven, dan was roggebrood vaak de welkome, stevige hongerstiller. Of het nu geserveerd werd bij ertwensoep, bruine bonen of belegd werd met boerenkaas of plakken spek, roggebrood zorgde voor de stevige bodem op de maag. Voedzaam, rijk aan bouwstoffen, vezelrijk en zeer smakelijk. De bereiding van roggebrood kent een heel ander proces dan de andere broodsoorten. Roggenbrood wordt gecontroleerd gegaard, zodat er geen harde korst ontstaat. Daardoor blijft het zacht en stroperig van structuur.
Wij bakken onze roggebroden na de andere broden, als de oven al aan het afkoelen is.
Wist u dat roggebrood per regio verschilt in Nederland? We kennen Noordelijk roggebrood (Groningen en Friesland), Gelders roggebrood en Zuidelijk roggebrood (Brabant en Limburg). De samenstelling van het deeg en de garingstijd verschillen onderling en bepalen de structuur en vochtigheidsgraad van het brood.

Muntendams roggebrood

Zoals we al vertelden, haalt Bakkerij Geertsema haar grondstoffen rechtstreeks uit de omgeving. Zo is ons Muntendams Roggebrood een echt streekproduct geworden. Het rogge wat de basis voor dit kostelijke brood vormt, wordt in Muntendam verbouwd, door de stichting Het Groninger Trekpaard. Een groep enthousiaste Muntendammers houdt de oorspronkelijke methoden in stand waarmee verbouwd werd.
Werktuigen van weleer, door Groninger paarden getrokken, worden ingezet om op een akker in natuurpark De Heemtuin rogge te verbouwen. Het Muntendammer oogstfeest is het moment om de rogge van het land te halen. U zult begrijpen dat rogge die met zoveel zorg, liefde en gevoel voor traditie de ideale grondstof is voor ons Muntedams roggebrood. Met dezelfde zorg, liefde en gevoel voor traditie bereiden wij vervolgens ons roggebrood. Dat proeft u gegarandeerd terug in elke plak.

Hardbroden

Hardbroden zijn, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, niet hard. Deze broodsoort is een vorm van scheepsbeschuit, lang houdbaar brood, bedoeld voor consumptie aan boord van schepen. Bakkerij Geertsema bakt hardbrood in drie varianten: het dunne Groningse hardbrood, het zachte witte hardbrood en het zachte bruine hardbrood.
Omdat hardbrood in populariteit toeneemt, wordt het tegenwoordig bij meerdere verkooppunten aangeboden aan de consument, ook buiten Groningen. Mocht u dit unieke brood zelf op de plank willen leggen, neemt u dan gewoon contact met ons op. Wij hebben inmiddels 42 verkooppunten in Groningen en Drenthe, waaronder diverse supermarktketens en collega bakkerijen. Wij hebben ons echt gespecialiseerd in hardbrood en bakken ongeveer 10.000 van deze broden per dag.